ni badam serbuk. boleh dpt kt mana-mana hypermarket. akak beli kt tunas manja je. one more thing, amount yg diperlukan cuma 70g. tp selalu kan kt kedai jual 100g. jadi kalau gune 70g lagi 30g tak kan nak simpan. nanti nak buat lagi, akak beli lain. so, akak bubuh je terus 100 g. hah, sebelum terlupa, badam serbuk ni dibakar dulu dalam oven. tp jgn bakar sampai hangus. dlm 5 minit mcm tu je pada suhu 140. tujuan nya nak bg badam ini lebih ringan.
250 g majerin. boleh gune planta atau jenama lain. takde masalah. cuma akak sarankan kalau nak lagi sedap gunalah daisy. sudu dalam gambar tu optional. nak letak 1 atau 2 :P
240g gula castor. jenama king ke bunga raya pun boleh. sama je. jgn letak brown sugar sudah.
Ini carrot. biasa kalau carrot tu kecik, akak guna 2. tp kalau besar, akak guna 1 je. carrot ini kena grate atau pun diparut dulu ye. guna gigi sama sekali tidak dibenarkan.
yg kanan tu esen vanila. you only need 2 sudu teh. manakala second cousin kt sebelah dia tu perisa oren. you only need 1 sudu teh jugak. jap2, just a reminder, sudu teh korang tau kan. sudu yg kecik je. mcm sudu kfc. bukan sudu makan nasi atau sudu sambal petai tu ye :)
5 biji telur. tp waktu nak masuk dlm mixer, akak tak masuk kan 5 sekali gus. akak masukkan 3 dulu. putar dgn kelajuan perlahan. then lepas tu, baru add another 2.
250 g tepung. tepung ini wajib cap wau. tak boleh cap kapal sauh ke kapal api. no no no! ;P
ini ovallete. diperlukan hanya 1 sudu teh. tujuannya supaya kek gebu. kire mcm nak stabilkan kek tu supaya naik cantik je nanti. eh, ye ye je akak ni kan. haha :P
1 sudu makan/besar susu pekat. bukan setin tau. nak guna brand apa terpulang la. tp, if korg nak guna yg dah ada dalam fridge, make sure korg keluarkan dulu. sebab, kadang2 susu yg dalam fridge dia bergomol. eh tak, maksud i bergumpal dan keras. kena la tunggu lama sikit sebelum boleh guna. kalau nak letak kt luar dan tak nak bg semut serang. letak kan tin susu dalam mangkuk berisi air. kalau tak, semut akan datang dan mula bermesra.
haaaa walaupun nampak je hina, tapi berharga dan berjasa resepi ni. sila la kagum XD
250 g majerin. boleh gune planta atau jenama lain. takde masalah. cuma akak sarankan kalau nak lagi sedap gunalah daisy. sudu dalam gambar tu optional. nak letak 1 atau 2 :P
240g gula castor. jenama king ke bunga raya pun boleh. sama je. jgn letak brown sugar sudah.
Ini carrot. biasa kalau carrot tu kecik, akak guna 2. tp kalau besar, akak guna 1 je. carrot ini kena grate atau pun diparut dulu ye. guna gigi sama sekali tidak dibenarkan.
yg kanan tu esen vanila. you only need 2 sudu teh. manakala second cousin kt sebelah dia tu perisa oren. you only need 1 sudu teh jugak. jap2, just a reminder, sudu teh korang tau kan. sudu yg kecik je. mcm sudu kfc. bukan sudu makan nasi atau sudu sambal petai tu ye :)
5 biji telur. tp waktu nak masuk dlm mixer, akak tak masuk kan 5 sekali gus. akak masukkan 3 dulu. putar dgn kelajuan perlahan. then lepas tu, baru add another 2.
250 g tepung. tepung ini wajib cap wau. tak boleh cap kapal sauh ke kapal api. no no no! ;P
ini ovallete. diperlukan hanya 1 sudu teh. tujuannya supaya kek gebu. kire mcm nak stabilkan kek tu supaya naik cantik je nanti. eh, ye ye je akak ni kan. haha :P
1 sudu makan/besar susu pekat. bukan setin tau. nak guna brand apa terpulang la. tp, if korg nak guna yg dah ada dalam fridge, make sure korg keluarkan dulu. sebab, kadang2 susu yg dalam fridge dia bergomol. eh tak, maksud i bergumpal dan keras. kena la tunggu lama sikit sebelum boleh guna. kalau nak letak kt luar dan tak nak bg semut serang. letak kan tin susu dalam mangkuk berisi air. kalau tak, semut akan datang dan mula bermesra.
haaaa walaupun nampak je hina, tapi berharga dan berjasa resepi ni. sila la kagum XD
Cara-cara dia sangat senang dan simple. sorry tiada picture semasa bancuhan. sebab akak tengah syok bancuh, sampai lupa pulak nak ambil gambar.
1.Pukul majerin dan gula. (dalam 7 minit). tak semestinya 7 minit. anggaran je. lebih afdal kalau make sure majerin dan gula dah rata. takde gumpalan atau ketulan pada dasar adunan terbabit.
2. lepas tu baru masuk kan telur. 3 biji, pukul. lepas tu add another 2. pukul la sampai agak2 sebati.
3. masukkan ovallete, pukul perlahan. kemudian masuk kan susu + perisa oren + esen vanila.
4. masukkan tepung, pukul. then add badam + carrot. kacau sampai rata.
5. dah siap boleh masuk kan dalam acuan muffin.
tips: untuk bekas muffin, korg boleh la sapu/calit2 je marjerin dlm bekas muffin. hal ini kerana untuk mengelakkan muffin melekat dengan bekas dia. gune jari pun boleh nak sapu. kalau tak, gune la berus.
1.Pukul majerin dan gula. (dalam 7 minit). tak semestinya 7 minit. anggaran je. lebih afdal kalau make sure majerin dan gula dah rata. takde gumpalan atau ketulan pada dasar adunan terbabit.
2. lepas tu baru masuk kan telur. 3 biji, pukul. lepas tu add another 2. pukul la sampai agak2 sebati.
3. masukkan ovallete, pukul perlahan. kemudian masuk kan susu + perisa oren + esen vanila.
4. masukkan tepung, pukul. then add badam + carrot. kacau sampai rata.
5. dah siap boleh masuk kan dalam acuan muffin.
tips: untuk bekas muffin, korg boleh la sapu/calit2 je marjerin dlm bekas muffin. hal ini kerana untuk mengelakkan muffin melekat dengan bekas dia. gune jari pun boleh nak sapu. kalau tak, gune la berus.
seperti contoh di atas. lagi 1, xperlu la penuh sgt bila nak isi dlm bekas muffin. dlm 3/4 je. nanti dia akan kembang dan naik jugak. dan jgn la kedekut sgt. lepas tu, nak tabur chocolate chip ke chocolate rice pun boleh. hiasan cadangan je. takde pun tak berdosa. then, masuk kan dlm oven. cikgu ajar suhu dia 160/170. dalam masa 40-50 minit. tp depends pada oven. mcm oven akak, kalau dia menggelupur dan sawan cepat, kadang 20 minit dah siap.
Muffin tu merekah pasal bubuh chocolate chip. rasa sama je. jgn bimbang ye. nyum2. jemput makan semua.
Muffin tu merekah pasal bubuh chocolate chip. rasa sama je. jgn bimbang ye. nyum2. jemput makan semua.
Pssttt... meh la sini. ala sini la. nak cakap sikit. nak tanya satu soalan. please jawab dengan jujur boleh? hehehe. sebenarnya i ada tak gaya mcm akak yang jual muffin online mahupun yg kongsi resepi online tu? hehehehehe. i berlakon je jadi akak tu tadi. hua3. yg i ckp i ade customer dr kuantan tu adik perempuan i, Ira. and yg gombak tu, adik laki i, Asyraf. hahaha. tapi.......resepi ini i tak tipu. mmg orginal. memang i la ketua kelas kt dapur. hehe. alang-alang nak mandi sungai, kecing sekali kt dalam tu. eh tak, maksud i, alang-alang i nak improve kan cooking skill i, i buat jela untuk adik-adik i yang jauh di mata tuh. yang tolong delivery nye bapak i. biasalah, kata kakak mithali. :P
p/s: sekadar ingin berkongsi. tak susah pun nak buat muffin ni. i yang bangang di dapur ni pun boleh buat. uols yang hebat di dapur, tentu boleh buat dengan lebih baik. if ada apa masalah, boleh jumpa dengan kaunselor sekolah. teheeee. tak2, maksud i, tanya je i if nak tau apa2 pasal muffin ni ok?i janji i takkan buat cakar harimau kt korang. haha :)
p/s: sekadar ingin berkongsi. tak susah pun nak buat muffin ni. i yang bangang di dapur ni pun boleh buat. uols yang hebat di dapur, tentu boleh buat dengan lebih baik. if ada apa masalah, boleh jumpa dengan kaunselor sekolah. teheeee. tak2, maksud i, tanya je i if nak tau apa2 pasal muffin ni ok?i janji i takkan buat cakar harimau kt korang. haha :)
No comments:
Post a Comment