♥ Assalamualaikum, Jemput Masuk! :)

Friday, June 22, 2012

Homemade Pavlova In The House

Assalamualaikum w.b.t

Ya Allah, dah lama rasa tak update blog. busy sgt study kah? Amboi, target nak 4 rata ke sem ni. Tapi, nk kata study byk sgt time exam week tak jugak. sempat karaoke, bincang nak bercuti ke Hatnyai + Krabi Island. Tapi, tu la takde rezeki ghamaknye. Krabi sekarang tengah bergolak plus baru2 ni banjir kan. Rasdan pun agak busy dgn proposal dia. so member2 pun ckp next time jela. Bercuti dlm Malaysia pun seronok apa. Hehe. Ni dah habis exam dekat seminggu lebih pun tak ter-update blog. ter-gemuk duduk rumah makan banyak adelah :P

Ehemmmm, tujuan i menulis blog ini adalah untuk mempersembahkan tarian zapin ehhhh takkk maksud i nak tunjuk homemade pavlova yang sangat handsome, tough dan sexy. boleh tergugat keimanan tengok tau.

Geram tak tengok? Tergoda tak?

Tengok, betapa tabah dan gigih tak I dgn Asze nak sapu whipping cream dekat pavlova itewwww. agak gedik di sini. Haaa nasib baik Ecah tlg snapkan gambar. Maseh Ecah. *terpaksa ckp mcm ni sbb lupe nak upload gambar ecah kat blog ni.

Lihatlah kepantasan tangan Asze! Selain bekerja mengira duit orang di Public Bank, beliau juga hebat dan pantas dalam kes ini juga. Bhahaha. Hah, mase tengah dok asyik sapu2 ni, Abg Asze datang kat kitorg pastu kasi bisikan syaitonnn. 44x kali cakap alaaaa tak kan jadi pavlova kami. Giler busuk hati. Teheee~

Fresh fruits yang telah dipotong. Tapi takdela fresh mana sgt pun. strawberry tak fresh mcm kat Cameron. by the way, satu tips nak pilih buah untuk pavlova ni, tak semestinya kena strawberry, blueberry,anggur hitam je. Korang boleh tukar pada kiwi, mangga, oren pun takpe. sebab bawah pavlova tu dah manis giler. so buah2an dia mesti kena guna yang masam2. mcm ketiak yang berbau masam2 epal bila berpeluh2 pastu takmo mandi 3 hari 2 malam!

The Final Episode! Alhamdulillah nasib baik pavlova ni jadi. Tak termakan hasutan berniat jahat Abg Asze tu. Rasanya awesome!

Nak resepi tak? Meh i tak kedekut. Meh i kasi link blog yang i blajar. Click sini. Cuma dia gune 3/4 cawan gula castor kan. I rasa manis lagi. Maybe next time I nak guna 1/2 cawan lebih sikit je kot. Sebab selalu sgt makan manis2, potong kaki la plak.

Actually, its an impromptu baking activity. Since I balik rumah ni, mana ade I masak2 kecuali megi yang i sangka megi soto. I bubuh sume perencah, mee dlm air panas. sekali hambik,, rupenya megi goreng. last2 makan megi campur kuah gulai tempoyak dgn sambal petai. nampak tak i bangang di situ? Bhahaha. I bosan giler duduk rumah. I google blog sekali terjumpa resepi pavlova. Dulu I selalu jugak makan pavlova dekat Ben's and Delicious. Tapi, tahu la kan, sedap mmg sedap, rege satu slice kecik pun RM12++. Tu tak termasuk tax lagi kaw. Haaa, pastu i mmg dah lama aim nak buat pavlova ni. cume time tu takde mase.

Haaaa sekali arini kan bosan maka terus call asze dgn ecah get ready for the battle. on the spot keluar beli barang, on the spot buat kat rumah Asze. Lepas dah makan2 pavlova, keluar pergi membantai nasi lemak telur RM2. Tu pun nyaris nak terbungkus Oblong Burger. Haaaa, camno nak kurus balik ni? Mak I dah 14 kali call tanya bila nak balik bila balik. Alaaa, bila I balik tadi bukan dia risau pun. dia suruh pergi charge bateri hp dia dgn ipad. sbb Ira tak nak tlg dia. see, i anak yang baik kan? cis, masuk lif tekan sendiri. Kbye!

No comments: